Wouter van der Steen, topkeeper in wording

Tekst: TjerkstraMedia
Foto: Jack Wolters

Helmond Sport is dit seizoen een bijna onneembare vesting gebleken voor veel clubs uit de Jupiler League. De formatie van trainer/coach Eric Meijers wordt als een stugge ploeg neergezet en dat mag men in het Brabantse land als een heus compliment beschouwen. De wil om te winnen is groot bij de spelers van Helmond, echter een paar weken geleden tegen FC Volendam lieten de Brabanders om onverklaarbare redenen een kampioenschap liggen. Wouter van der Steen, doelman en groot talent van de Helmonders, heeft nog flink de pee in. “We hebben een goede degelijke ploeg die van alles en iedereen, mits alles klopt kan winnen, echter in Volendam liep het totaal niet”, zegt de keeper in gesprek met TjerkstraMedia. “We liepen continu achter de vleugelaanvallers van Volendam aan en hadden gewoon geen antwoord op het spel van die club. Dat het verschil in die wedstrijd in die fase van de competitie zo groot was had ik niet verwacht.”

Van der Steen, die in de spelersgroep ook wel ‘Woody’ wordt genoemd, was in het vissersdorp de beste speler aan de kant van Helmond Sport. De einduitslag van 3-0 had zonder Wouter hoger uit kunnen vallen als hij niet onder de lat had gestaan. De doelman die dit seizoen hoge ogen gooit in het doel van Helmond is blij en trots met die pluim. Na het vertrek van keeper Björn Sengier vorig seizoen kreeg Van der Steen van trainer Eric Meijers een kans om zich te bewijzen. “Aan het begin van het seizoen was het vrij snel duidelijk dat ik de kans zou krijgen om als eerste keeper aan de slag te gaan. En daar ben ik erg blij mee, vooral omdat het seizoen zo goed verloopt.

De doelverdediger uit Vught voelt veel vertrouwen van de clubleiding. Coach Meijers gaf onlangs bij Omroep Brabant aan zeer content te zijn met de getalenteerde goalie. “Wouter is een rustige jongen die precies vanuit zijn kwaliteiten keept. Hij is gegroeid in de competitie. Een stabiele factor. Ook buiten het voetbal om is het een rustige en integere jongen. Dat is op ons niveau heel erg belangrijk”, liet de oefenmeester weten. Van der Steen reageert opgetogen over de berichtgeving van zijn coach: “Dat de trainer lyrisch is doet mij persoon enorm goed. Ik voel hier bij de club veel vertrouwen en dat zal ik niet beschamen. Ik kom vanuit de jeugd opleiding van PSV, daar werd ik na zes jaren gewogen en te licht bevonden. Ik was gewoon niet goed genoeg. De club wilde me graag verhuren aan ‘kleine broer’ FC Eindhoven, maar daar had ik weinig trek in. Ik koos voor mijn vrienden die al bij Helmond Sport speelden. Het bleek een goede zet te zijn, want ik kreeg weer plezier in het spelletje. Hier, in mijn omgeving, bij Helmond Sport kan ik me doorontwikkelen en krijg ik de kans om het op een hoog niveau te laten zien.”

Dat de doelman opvallend goed staat te keepen is niet onopgemerkt gebleven. Een aantal eredivisionisten hebben de 22-jarige doelverdediger dan ook in het vizier. Over een vervolgstap denkt de Van der Steen helemaal niet na. “Ik kan nog heel veel leren bij Helmond Sport,” zijn de woorden van een topkeeper in wording. Van der Steen verlengde in november vorig jaar zijn contract bij Helmond Sport tot medio 2016. “Mijn ambitie op dit moment is dat we met Helmond Sport promoveren naar de Eredivisie. Dat zou het ultieme zijn op dit moment. Ik heb het uitstekend naar de zin bij deze club en heb in de persoon van Rein van Duijnhoven, die keeperstrainer en technisch manager is, iemand die mij alle kneepjes van het vak kan bijbrengen. Rein heeft als doelman een uitstekende staat van dienst opgebouwd in Nederland als ook in Duitsland. Bij VFB Bochum was hij wekelijks één van de uitblinkers van het team. Dat ik met hem mag werken, elke dag weer, vind ik superfijn. Laat ik daarbij ook de overige mensen van de technische staf noemen, want ook zij leveren prima werk voor Helmond Sport.”

Voor Eric Meijers, de hoofdtrainer van de club, is dit seizoen een groot succes geworden. Van der Steen kan het prima met de coach vinden en ziet dat het goed zit met deze trainer. “Meijers kwam van Zondag Topklasser RKSV Achilles’29 en heeft samen met de staf die er al zat de club naar een hoger niveau getild. Hij is als een soort van analist begonnen bij Helmond om van daaruit een soort van eigen inbreng daar aan te verbinden. Deze werkwijze werkte uitstekend en is goed opgepakt door alles en iedereen binnen de selectie. Er is een soort van wisselwerking ontstaan, een hechtheid dat heeft geleid naar succes. Complimenten aan de coach!”

Wouter van der Steen maakt in zijn eerste volledige seizoen in de Eerste Divisie ferme stappen onder de lat. De doelman erkent dat maar wil echter nog meedogenlozer zijn in de vele duels die nog gaan volgen: “Ik voel inderdaad dat ik stappen aan het maken ben, maar ik weet dat ik beter kan en moet. Ik wil nog meer heerser zijn in de zestien meter. Ik wil alle verdedigers, medespelers en spelers van de tegenstander laten weten dat ik de baas ben in het strafschopgebied. Voor de rest mag je concluderen dat ik best allround ben als doelman. Alle ballen vanaf links of rechts zijn voor mij, en in één-tegen-één situaties en schoten van afstand ben ik moeilijk te verslaan. Dit seizoen ben ik voor mijn gevoel, mede dankzij Rein, een volwassen doelman geworden. Ik investeer veel in mezelf en pak al datgene wat hij mij aanreikt zo goed mogelijk op. Een mooi gegeven is misschien wel dat ik twee jaar geleden nog geen bal met links weg kon trappen. Nu, twee seizoenen verder, trap ik met rechts als met links gemakkelijk een bal weg. Door elke dag na de training even een paar ballen met links weg te schieten ontwikkel je dat en dat geeft je als een meevoetballende doelman meer mogelijkheden.”

De kracht van dit Helmond Sport ligt met name in het collectief, daarbij aangevuld de individuele kwaliteiten van een aantal sterkhouders, geeft Van der Steen aan. Waar het tegen FC Volendam een paar weken terug faliekant mis ging, daar blijkt het rendement hoog te liggen als iedereen top speelt. “We hebben het hele seizoen bovenin meegedraaid en hebben het juist in die wedstrijd, voor ons de finale, laten liggen. Het was voor mij een kater van het teamproces. Juist in de overige wedstrijden gaven we wel thuis. Dat het voetballende vermogen en het fysieke wat deze ploeg bezit er niet uitkwam in Volendam is ongelooflijk zonde. We kunnen er lang en breed over blijven discussiëren, maar dat heeft geen zin. Achteraf is altijd mooi wonen, zegt men hier in Brabant, dus laten we ons richten op de nacompetitie.”

“De play-offduels zijn finales op zich, en mooi om te spelen. Voor de jonge spelers, mooie ervaringen. Een aantal jongens binnen de ploeg hebben de play-offs al eerder mogen spelen en weten wat er gevraagd wordt in die duels. Dat geeft een hoop vertrouwen en hopelijk wordt het voor de club een waar hoogtepunt. Het is echter wel jammer dat we al klaar zijn met de competitie, aangezien het doek viel voor SC Veendam. De faillissementen van AGOVV en Veendam zijn qua resultaten en de ranglijst voor ons goed uitgevallen, maar voor het aantal wedstrijden wat we hierdoor mislopen is het minder. We missen door het ten onder gaan van deze ploegen twee thuiswedstrijden, deze waren wel begroot door de club en leveren daardoor minder inkomsten op voor Helmond Sport”, aldus de Brabantse goalie.

“Na het uitduel bij FC Oss waren we klaar met de competitie en kunnen we ons met een frisse kop gaan focussen op de nacompetitie. Promoveren naar de Eredivisie met Helmond Sport zou fantastisch zijn, daar gaan we zeker voor, daarbij moet ik wel aangeven dat het stadion van ons nou niet echt eredivisiewaardig oogt. Ik weet dat er dispensatie is verleend door de KNVB om in dit stadion te mogen acteren op het hoogste podium, echter voor de lange termijn zal het niet rendabel zijn. Ook op het gebied van de veiligheid zal het een ander moeten gebeuren mochten wij promotie kunnen bewerkstelligen.”

Helmond Sport gaat het deze week tegen Sparta Rotterdam opnemen in de play-offs voor promotie naar de Eredivisie. Helmond Sport heeft zeker iets te zoeken in de Eredivisie, vindt Van der Steen. “Met een goed beleid en met een juiste visie kunnen we naar mijn idee zeker de lijn doorzetten die de club aan het volgen is. We werken al een aantal jaren met een begroting van om en nabij drie miljoen euro. Laten we een club als Heracles Almelo even als voorbeeld nemen. Hoe die club van niets iets heeft weten te maken is een pluim waard. Met beleid directie voeren in een omgeving die vergelijkbaar is met Helmond, vind ik heel positief. Het nieuwe stadion zal de komende jaren nog een heikel punt blijven verwacht ik, maar als dat eenmaal van de grond is, dan gaat het hier in de regio gebeuren,” lacht de jonge doelman die van kinds af aan op de tribune zat bij FC Den Bosch.

De laatste man hoopt echter wel dat de selectie van Helmond Sport voor komend seizoen intact blijft. Echter weet ook hij dat er aan een aantal sterkhouders wordt getrokken. Emrullah Güvenç en Juanito Sequeira staan op een wensenlijstje van FC Volendam. Laatstgenoemde speler sprak al met de Noord-Hollandse club, maar twijfelt nog over zijn toekomst. “Ik weet echt niet wat deze spelers gaan doen na dit seizoen. Ik kan alleen zeggen dat het voor Helmond Sport uitstekende krachten zijn. Het zijn voor onze ploeg topspelers. Emrullah kan aan de bal weergaloos zijn en scoort de laatste seizoenen zeker 15 doelpunten voor ons. Juanito is een echte teamspeler met uitzonderlijke kwaliteiten.”

Een anekdote van de doelman: “Met Sequeira zit ik regelmatig te geinen. Hij zegt steeds tegen mij dat ik er he-le-maal niets van kan. Het is als een grap ontstaan, maar het leeft bij hem enorm volgens mij hahaha…. Hij gaf mij In het begin van de competitie een groot compliment voor mijn presteren en gaf aan dat als ik zo doorging een hoger podium gemakkelijk aan zou kunnen, hij noemde zelfs een buitenlandse competitie, maar dat is op dit moment te veel van het goede. Dat was kort voor het duel tegen FC Eindhoven. Ik heb het na dat duel geweten. Alles wat mis kon gaan in die wedstrijd ging mis bij mij, en sindsdien zegt hij tegen mij, dat ik er geen klote van kan. Dat is een beetje zoals we met elkaar omgaan bij Helmond Sport hahaha…. Nee, zonder gekheid, we gaan respectvol met elkaar om.”

Het valt ons beide op dat er zoveel keeperstalent rondloopt in Nederland. Van der Steen merkt terecht op dat er veel keepersscholen worden geopend. “Dat er veel aandacht komt voor de doelman in het algemeen is een positief iets. Vroeger, als je niet kon voetballen, zei men: Ga jij maar op doel staan, maar tegenwoordig krijgt het keepersvak de credits die het verdient. Voor de jeugd van Nederland is het een goede tendens.”

Wat goed is, komt snel en gaat snel, gaat voor Van der Steen gedeeltelijk op. Waar zijn eigen plafond ligt vindt hij lastig aan te geven. “Ik ben voor mijn gevoel goed bezig bij Helmond Sport. Ik maak stappen, maar waar mijn plafond ligt kan ik nu nog niet aangeven. Bovendien wil ik dat ook niet. Ik bindt me nergens aan vast. Spelen in de Eredivisie is een doel van mij, maar niets ten koste van mijn eigen ontwikkeling. Dat Jasper Cillessen nu bijvoorbeeld voornamelijk de bank warm houdt bij Ajax vind ik voor een talentvolle keeper als hij is een beetje raar. Als jonge doelman moet je juist op deze leeftijd wedstrijden keepen, ervaren en leren. Ambitieus ben ik best wel, maar de klik die ik momenteel heb bij Helmond Sport zal ik niet zomaar inruilen voor een eredivisionist. Gelukkig hoef ik mij daar over nog niet druk te maken. Mijn tijd komt heus nog wel.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *