Fries Deschilder: ‘Creatieve parel van FC Eindhoven’

Tekst: TjerkstraMedia
Foto: Orangepics

Een schouderblessure houdt Fries Deschilder een aantal weken aan de kant. De schouder van de Belgische middenvelder van FC Eindhoven schoot een aantal weken geleden tegen Helmond Sport uit de kom. Onderzoek wees uit dat er niets kapot was, maar de banden van het gewricht waren wel flink geraakt. TjerkstraMedia sprak met de creatieve speler die middenin zijn revalidatieperiode zit. Deschilder verwacht dat hij binnen drie weken weer zal kunnen spelen.

Deschilder vindt het ontzettend jammer dat hij een tijdje niet heeft kunnen voetballen. “Ik zat lekker in mijn vel en dan moet je de wedstrijd tegen Helmond Sport al na acht minuten verlaten. Ik ging voor een bal die tussen mij en de tegenstander viel, ik ging een beetje de lucht in, kreeg een duwtje en had geen controle op de bal bij de val. Ik viel op de grond, schouder uit de kom en een aantal weken zoet. Balen. Gelukkig gaat het beter, en mag ik alweer wat doen op het trainingsveld.”

FC Eindhoven, de club waar Fries hoge ogen gooit, presteert dit seizoen zeer behoorlijk in de Jupiler League. De Brabanders staan vierde op maar zes punten van koploper FC Dordrecht. De tegenstanders van de Blauw-witten doen niets onder voor de ploeg van trainer Jean-Paul de Jong in de onderlinge confrontaties. Fries is het daar helemaal mee eens. “De doelstelling was bij aanvang van de competitie de play-offs. En ik denk dat we aardig op weg zijn dat te halen. We hebben een sterk team dat keihard voor elkaar wil werken. Het team bestaat uit een goede mix van getalenteerde jonge spelers met ervaren spelers die willen voetballen. Die combinatie maakt ons sterk.”

De middenvelder die anderhalf jaar geleden overkwam van Club Brugge is redelijk tevreden over zijn eigen presteren bij de FC. “Na een ietwat moeilijker vorig seizoen waarin ik ook wat defensiever moest denken, heb ik een aantal doelstellingen voor mijzelf geformuleerd. Ik wil dit seizoen nog beslissender zijn voor de club, voor mijn medespelers in goals maar ook met assists. De teller staat nu op vijf treffers en vijf assists, dat is goed, maar dat kan altijd beter. Ik ben een echte nummer ‘tien’ die zich in aanvallende opzicht offensief wil uitleven.”

Deschilder, die over een grote winnaarsmentaliteit beschikt, genoot zijn opleiding bij het Belgische Club Brugge, een grote Belgische club. Onder de bekende Nederlandse trainer Adrie Koster kreeg hij een kans in het eerste team, maar toen Koster werd ontslagen ging het min of meer mis met Fries. De creatieve middenvelder raakte zwaar gekwetst en moest vier tot vijf maanden geblesseerd toekijken met een spierblessure.

In de laatste fase van het revalidatieproces kreeg Fries te horen dat een uitleenbeurt een goede optie voor hem zou zijn. Via zijn makelaar trok de toen 19-jarige middenvelder naar het kleine, met alle respect, FC Eindhoven. Deschilder ging er voor! “Ik kreeg hier de tijd om te acclimatiseren en om te herstellen van de zware blessure eerder dat jaar”, vertelt hij. “Daar ben ik de club zeer dankbaar voor. Ik kreeg de kans te werken aan mijn tekortkomingen. Met name op fysiek vlak moest er iets gebeuren na die kwetsuur, want ik mocht ik niet weer geblesseerd raken, zeker geen spierblessure. Dat was één van de werkpunten voor mij in mijn eerste seizoen bij FC Eindhoven. Het werd een minder seizoen bij FC Eindhoven, maar voor mij is het de juiste beslissing geweest. Na één seizoen op huurbasis te hebben gespeeld voor Eindhoven, tekende ik medio 2013 een contract voor twee jaar met optie voor een extra seizoen.”

Nog steeds is Deschilder bezig met zijn fysieke gestel. “Op de club werk ik samen met de fysiotherapeut Toine Leijnse. Zijn specialiteit ligt met name in de stabiliteit en die dingen. Zelf train ik nog met Roland Claes van Elite Performance Center uit Brussel. Met hem richt ik me voornamelijk op krachttraining en bovenbouw. Ik doe dus heel goed me best.”

Voor Deschilder, die te boek staat als een groot Belgisch talent met passie en gedrevenheid was de stap naar FC Eindhoven een bewuste overgang. “Ik wist natuurlijk dat Eindhoven kleiner is dan Club Brugge. Club is een Belgische topploeg, maar ik wist ook dat FC Eindhoven een goed team op de been had, dat aanvallend voetbal wilde spelen. Door de stap naar hier te maken heb ik echt het besef gekregen hoe hard je moet werken om de top te halen. Dat idee kreeg je niet echt mee bij een topclub als Brugge,” zegt Deschilder.

De 21-jarige ambitieuze Deschilder wil de komende seizoenen gaan floreren bij FC Eindhoven en hoopt binnen een aantal jaren de stap te kunnen maken naar een hoger podium. “Of dat in Nederland of in België zal zijn maakt niet zoveel uit”, zegt de Belg. “Er wordt wel gezegd dat mijn kwaliteiten als speler meer passen bij het Nederlandse voetbal, maar ik pas me ook snel aan in een andere competitie hoor. Het tactische vernuft wat de eredivisie zo sterk maakt, heb ik ook meegekregen in de tijd dat ik in Brugge speelde. Een terugkeer naar België is ook een optie voor mij. De competitie daar is fysiek, maar ik kan daar de nodige creativiteit aan toevoegen. Maar zover wil ik nog niet denken. Allereerst wil ik bij FC Eindhoven zoveel mogelijk wedstrijden spelen en ervaring opdoen. Want je maakt stappen als voetballer als je veel speelt. Door de ervaring die je opdoet wordt je rustiger aan de bal.”

Sinds de komst van trainer Jean-Paul de Jong spelen de Eindhovenaren ontzettend goed voetbal. “De hand van onze trainer is zeker herkenbaar”, merkt Fries op. “Vanaf dag één probeert hij bepaalde patronen er in te slijpen. Eerst werkten we aan de basis en nu richten we ons meer op de details. Het frisse en attractieve voetbal is in mentaal opzicht heel belangrijk voor mij. Het ligt me wel. We blijven daar waar het kan voetballen en dat is goed voor mijn eigen ontwikkeling.”

Bij FC Eindhoven denkt men nog niet aan een kampioenschap. “Over een titel wordt niet gesproken in de selectie. We willen iedere wedstrijden winnen en leven van wedstrijd tot wedstrijd. Wat we wel weten is dat we in geen enkele wedstrijd de mindere waren dan de tegenstander.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *