Dean Koolhof: ‘Ik gedij het beste tussen de linies en in de combinatie’

Tekst: TjerkstraMedia
Foto: Joop Kappert

Op negenjarige leeftijd plukte De Graafschap hem weg uit de E2 van Duiven. De eerstedivisieclub zag en ziet nog steeds veel talent in de linkspoot met een bekende vader. Dean Koolhof luidt de naam van de speler die alle elftallen van De Graafschap doorliep en sinds dit seizoen tot de eerste selectie behoort. “Ik trainde al een tijd mee met de jongens van het eerste team, maar kreeg onder Pieter Huistra mijn eerste speelminuten. Het waren weliswaar soms maar vijf minuten, maar dat deerde niet. Onder de (interim-)trainers Jimmy Calderwood en later Jan Vreman ben ik meer gaan spelen en dat gaat best behoorlijk. Ik denk dat ik mij goed heb ontwikkeld op dit niveau”, laat Koolhof weten in gesprek met TjerkstraMedia. “Het bevalt me heel goed bij het eerste team. Je raakt snel gewend aan het niveau. Ik voel me goed. We hebben een groep die zowel binnen- als buiten het veld goed met elkaar om gaat.”

De ontwikkeling van de pas 19-jarige speler bij de Superboeren wordt zeer gewaardeerd door zijn club. De Graafschap wil graag zijn contract openbreken en verlengen. “We hebben al even gesproken over volgend seizoen. Ik wilde graag horen wat de (concrete) plannen zijn voor komend seizoen. Helaas konden ze nog geen duidelijk antwoord geven, omdat ze nog niet weten hoe het team er volgend jaar uit komt te zien. Een aantal spelers van de huidige selectie vertrekken na dit seizoen bij De Graafschap. Ook moeten ze nog gaan kijken hoe ze willen gaan spelen. Zodra de clubleiding het plaatje helder heeft gaan we zeker verder praten. Ik ben heel blij met de club en als ze met een goed aanbod komen dat ben ik de beroerdste niet om bij te tekenen.”

De florerende aanvallende middenvelder weet dat er nog genoeg ruimte is voor verbetering. Door volgend seizoen veel te gaan spelen en ervaring op te doen zal Koolhof alsmaar beter worden is de verwachting. “Als speler streef je natuurlijk naar een zo hoog mogelijk niveau”, zegt Koolhof.” Omdat ik pas mijn wedstrijden speel in het eerste team mis ik nog wat bagage. Dat krijg je als je veel gaat spelen. Ik zal daarnaast sterker moeten worden in de duels. Ook vind ik dat ik nog meer betrokken moet worden bij het spel. Door een stuk brutaler te worden en door ballen op te eisen moet dat op den duur wel goed komen.”

De Graafschap speelt zijn wedstrijden in een soort van 4-4-2 formatie met een kommetje achter de twee spitsen Nathan Kabasele en Vincent Vermeij. Koolhof staat meestal geposteerd als linksbuiten/linksmidden. Een positie die hij met verve invult, maar toch liggen zijn kwaliteiten meer op tien. “Ik heb zeven jaar als linksbuiten gespeeld”, geeft Koolhof aan. “In de B1 en in de A1 speelde ik op tien, in de beloften was het ook op tien of als linksmidden. Het maakt mij op zich niets uit, maar als ik mag kiezen dan gedij ik het beste tussen de linies en in de combinatie, dus op tien.”

“Met mijn linkerbeen en mijn scorend vermogen als extra wapen komen mijn kwaliteiten op die positie meer tot uiting denk ik.” Voor het nieuwe seizoen zou Koolhof een prima duo kunnen vormen met Vermeij. De voormalig Ajacied als puntspeler met Dean er om heen bewegen. “De Graafschap heeft aangegeven dat ik mij volgend seizoen mag richten op de tienpositie,” vertelt het toptalent. “Ze hebben vertelt dat ze 4-4-2 willen gaan spelen met waarschijnlijk een ruit op het middenveld.”

Voor het nieuwe seizoen heeft Dean een aantal doelstellingen voor ogen. “In mijn tweede jaar wil ik meer stappen gaan maken. Ik hoop veel speelminuten te maken en een basisplaats veroveren. Maar dat wil iedereen, dat begrijp ik wel. Door keihard te blijven werken en het te laten zien op de trainingen als ook tijdens de wedstrijden kan ik me nog meer ontwikkelen. Ooit wil ik de stap maken naar een topclub, maar zover ben ik nog niet.”

Of het reëel is mag de lezer zelf invullen, maar Koolhof speelt volgend seizoen graag met De Graafschap in de eredivisie. “Dat zou voor mijn ontwikkeling alleen maar beter zijn”, zegt Koolhof, die naar verluidt op veel wensenlijstjes van een aantal eredivisieclubs voorkomt. “Ik denk dat mijn kwaliteiten in die competitie beter tot hun recht komen. Het zou voor de club ook een geweldig ‘gebeuren’ zijn want de mensen snakken naar een promotie. We moeten echter maar even afwachten hoe we het gaan doen in de Play-offs.”

Mede dankzij een goal en een assist van Dean won De Graafschap het eerste nacompetitieduel bij Fortuna Sittard met 4-1. Vrijdag volgt de returnwedstrijd tegen Fortuna in Doetinchem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *