Vito van Crooy, jong en onbevangen, op weg naar een mooie toekomst

Tekst: TjerkstraMedia
Foto: Jack Wolters

De kweekvijver oftewel de Jupiler League blijft een mooie competitie met ieder seizoen weer de nodige verrassingen. Er gloort veel talent aan de horizon. Deze talenten spelen niet alleen in Nijmegen, Almere of Amsterdam, ook in Noord-Limburg worden er pareltjes ontdekt. De achttienjarige Vito van Crooy bijvoorbeeld is begonnen aan een weg die mogelijk leidt naar een gouden toekomst. Van Crooy blijft er rustig onder en blijft ‘zijn ding’ doen. “Ik blijf met beide benen op de grond staan en ga lekker vrijuit voetballen, zoals de trainers en de oudere spelers in de ploeg tegen mij ook blijven zeggen”, aldus de middenvelder in gesprek met TjerkstraMedia.

Leerproces

Van Crooy debuteerde in maart van dit jaar in het eerste team van VVV-Venlo in de uitwedstrijd bij Achilles’29 (0-3 winst) en mag zich sinds dit seizoen een volwaardig selectielid noemen. De rechtsbenige middenvelder, die momenteel van de linkerflank komt, kreeg in bijna alle wedstrijden van de Limburgse formatie speelminuten en speelde vier keer een wedstrijd vol. Van Crooy geniet van het vertrouwen: “Het bevalt erg goed”, zegt Van Crooy. “Vorig seizoen kwam ik erbij en mocht ik minuten maken. Vanaf de zomer behoor ik tot de eerste selectie. Het is mooi om te zien hoe ik mij manifesteer tussen de wat oudere spelers. Ik leer ontzettend veel van die spelers. Velen hebben al een lange carrière achter de rug en hebben zelfs al in grote competities gespeeld. De oudere jongens en trainers vertellen mij dat ik geen druk moet voelen en lekker vrijuit moet gaan voetballen. Ik denk dat dat best goed gaat.”

De talentvolle speler wil het woord ‘talent’ niet groter maken dan het al is. “Het begint natuurlijk allereerst bij hard werken”, zegt Van Crooy. “Daarnaast ben ik een leergierige jongen die altijd honderd procent geeft. Ik ben gedreven en kan omschreven worden als een doorzetter.” Van Crooy gaat verder. “Soms ben ik in aanvallend opzicht, ik heb het dan met name over diepgaan, nog te enthousiast. Dat kan een valkuil zijn voor mij. Door het goede moment te kiezen, kan ik mijn enthousiasme naar voren temperen. Ik heb dat, denk ik, nu beter onder controle. De technische staf wijst mij op mijn fouten. Ze laten mij ook die fouten maken, omdat ze weten dat jonge spelers in het begin fouten kunnen maken. Zo wordt de druk bij mij weggehaald.”

Contract

Van Crooy, die zijn wedstrijden speelt op intuïtieve basis (op gevoel), doorliep de jeugdopleiding van VVV-Venlo. “Ik speel hier mijn hele leven al. Deze club en deze stad zijn mijn thuis en dat zal de komende jaren ook nog wel zo blijven,” verklapt hij. Een dag na dit interview tekende Vito van Crooy zijn eerste profcontract bij VVV-Venlo. De middenvelder verbond zich voor de komende tweeënhalf jaar aan de eerstedivisionist. De Limburgse club bedong nog twee optiejaren. “Het voelt ontzettend goed. Het geeft mij veel vertrouwen”, zegt Van Crooy. “Het betekent dat ik het goed doe.”

Speelminuten

De aanvallende middenvelder, zoals Van Crooy zich noemt, wil zich de komende jaren ontwikkelen als een vaste waarde in het eerste elftal van VVV-Venlo. “Veel speelminuten en mezelf ontwikkelen”, is datgene wat de speler voor ogen heeft. “Stap voor stap omhoog, met natuurlijk op den duur de eredivisie, want dat is toch wat elke speler wil. “Ik ga nog niet roepen dat ik naar FC Barcelona wil, want dat vind ik niet reëel”, laat Van Crooy weten. “Ik moet het eerst maar laten zien bij VVV-Venlo. Ik wil als het kan binnen twee jaren met deze ploeg Eredivisie spelen. Afgelopen seizoen lukte het FC Dordrecht, dus waarom zou het ons niet kunnen lukken. Ik vind ons toch wel de top van de Jupiler League. Alleen komt het er niet altijd uit.”

Wisselvallig

Zoals de jongeling net al aangeeft zijn de resultaten van VVV-Venlo dit seizoen niet overweldigend. Van Crooy beloofd beterschap. “We zijn nog te wisselvallig”, zegt hij. “We wisselen goede wedstrijden af met mindere wedstrijden.” VVV staat negende. “Dat zegt mij niet veel”, zegt Van Crooy. “In deze competitie kan iedereen van iedereen winnen, dus er kan nog veel gebeuren. Als je twee, drie wedstrijden achter elkaar wint dan raak je vaak in een soort flow. Ik weet zeker dat het goed gaat komen met VVV-Venlo. Als iedereen zijn ding doet wat hij moet doen, dan moet het goed komen.”

Lopende speler

Van Crooy laat vanaf de linkerflank mooie dingen zien. “In die rol, denk ik, dat ik het beste van waarde ben voor het team”, geeft hij aan. “Ik ben niet echt een tien, maar acteer meestal vanaf de zijkanten, als een zes of acht, van daaruit maak ik mijn acties. Of ik van links of van rechts kom, maakt mij niet uit. Ik ben een lopende speler en kan op beide posities goed uit de voeten.”

Voorbeeld

De ontwikkeling van Ajax-speler Lucas Andersen wordt door Van Crooy nauwlettend in de gaten gehouden. Andersen is een soort van voorbeeld voor de in Venlo geboren en getogen speler. “Hoe hij zich in de afgelopen periode heeft ontwikkeld bij Ajax is bewonderenswaardig”, zegt Van Crooy. “Vanuit het niets is hij een belangrijke speler geworden. Hij begon op de vleugel, maar speelt nu op het middenveld. Als hij zo doorgaat dan wordt het een grote speler.” Andersen, als ook Van Crooy ogen licht qua postuur. “Wij zien er beide niet sterk uit, maar ik denk dat het qua fysiek wel meevalt”, zegt Vito. “We zijn slim genoeg om uit de duels te blijven”, sluit Van Crooy lachend af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *