Branco van den Boomen komt thuis bij ‘ambitieus’ FC Eindhoven

Tekst: TjerkstraMedia
Foto: Jack Wolters

FC Eindhoven doet het meer dan uitstekend in de Jupiler League. De spelers van trainer Jean-Paul de Jong laten wekelijks wervelend voetbal zien en verbazen vriend en vijand met het spel en de hoge klassering (derde plek, red.) op de ranglijst. Een van de sterkhouders uit de Brabantse ploeg is Branco van den Boomen. Hij kwam afgelopen zomer over van Ajax. De middenvelder leerde er veel in de afgelopen drie jaren, kwam voornamelijk uit voor Jong Ajax, maar kreeg bij de landskampioen geen contractverlenging aangeboden.

Ajax

“Ik heb drie leerzame jaren gehad bij Ajax, maar volgens de leiding van de club was ik niet klaar om stappen te zetten naar Ajax1”, aldus Van den Boomen in gesprek met TjerkstraMedia. “Het is dan ook maar beter dat ik afscheid heb genomen van die club. Zij hadden dat al met mij gedaan. Het is jammer dat het niet gelukt is, want Ajax is een goede club en een goede leerschool voor talenten. Er loopt daar veel talent rond en ik voelde me niet veel minder dan de andere talenten, maar ik moet het accepteren. Ik zal het moeten laten zien bij FC Eindhoven.”

Gelijk nadat bekend werd dat Van den Boomen ‘vrij man’ was, trok FC Eindhoven aan de bel. “Ze namen direct contact op met mijn zaakwaarnemer. Na een paar gesprekken waren we er uit. Het gevoel was en is goed. Ik voel me op mijn plek hier. Ik heb voor drie jaar getekend en ben daar erg blij mee.”

Thuiskomen

Branco, afgeleid van de Braziliaanse scherpschutter, komt van Eindhoven en daarom voelt het voor de middenvelder als een soort van thuiskomen. “Jazeker, het is fijn om je wedstrijden te spelen in de buurt van familie en vrienden”, geeft hij aan. “Het is bovendien tien minuten rijden van mijn huis. Dat is plezierig. Ik wil bij deze club en aan iedereen laten zien wat ik kan en mij doorontwikkelen om van daaruit stappen te zetten met de club of als individu.”

Middenvelder

Van den Boomen komt het beste tot zijn recht als defensieve middenvelder. “Ik ben wat je noemt een ‘echte’ middenvelder”, zegt hij. “Ik heb bij Jong Ajax ook wel centraal achterin gespeeld, maar ik kom beter tot mijn recht op het middenveld. Op die positie kan ik belangrijker zijn voor het team. Ik heb een goede pass en trap en heb bovendien het vermogen om spelers in een kansrijke positie te brengen.”

De trainer

Jean-Paul de Jong, hoofdtrainer van FC Eindhoven, is veel met de 19-jarige middenvelder bezig. “Hij steekt veel energie en tijd in het ontwikkelen van de talenten”, laat Van den Boomen weten. “Ik ben niet de snelste en moet daarom slimmer zijn dan de tegenstander. Samen kijken we naar video-analyses van onze wedstrijden. Hij geeft dan aan hoe ik beter positie kan kiezen en van daar uit het spel voor ben en wanneer ik in moet stappen en wanneer niet. De trainer is een belangrijke factor binnen ons team. Daarnaast hebben we een paar spelers die erg belangrijk voor ons zijn.”

Omhoog kijken

Het bereiken van de play-offs is voor FC Eindhoven een doel voor dit seizoen. “We willen omhoog blijven kijken om zodoende N.E.C. en Roda JC in het zicht te houden. Beide clubs winnen hun wedstrijden vrij gemakkelijk, maar wie weet wat er in de winterperiode nog gaat gebeuren bij die ploegen. N.E.C. kampt met schulden, zoals ik onlangs las, en moet mogelijk een aantal spelers verkopen. Roda speelt volwassen voetbal, maar houden ze het vol.”

Ambitie

Voor Van den Boomen is FC Eindhoven op dit moment de juiste club voor hem. “Het is een ambitieuze club, waar jonge spelers zich goed kunnen ontwikkelen”, weet hij. “Je voelt je er snel thuis. Voor mij persoonlijk is het ideaal. Ik had het minder kunnen treffen. Deze club is goed voor spelers zoals ik ben. Hier kan ik mij ontwikkelen om mogelijk ooit die springplank te gebruiken naar een andere grotere club. Ik hoop dat ik ooit in de Eredivisie mag voetballen, met of zonder Eindhoven.”

Telstar uit

Van den Boomen is niet wat je zegt een goalgetter, maar als hij toch scoort dan is dat tegen SC Telstar. “Haha… Ja, ik heb uit bij Telstar inderdaad twee doelpunten gemaakt. Dat ligt mij blijkbaar wel.” Het aantal doelpunten mag nog wel worden opgekrikt, vindt de middenvelder. “Die goals moeten nog komen. Mogelijk kan ik binnenkort een vrije trap scoren. Daar train ik veel op. Samen met Roald van Hout nemen we de vrije trappen. We wisselen het af. Hopelijk levert het spoedig rendement op.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *