Jurgen Mattheij, realist met het hart op de tong

Tekst: TjerkstraMedia
Foto: Orangepics

Jurgen Mattheij, een jongen met een rustig karakter, is in de eerste seizoenshelft, samen met zijn ploegmaat Sander Fischer een betrouwbare factor gebleken in de achterhoede van Excelsior. De centrumverdediger, afkomstig uit Rotterdam, eist veel van zichzelf, maar is vooral realistisch.

Kritisch

“Ik mag niet klagen over mijn eigen spel”, zegt Mattheij in gesprek met TjerkstraMedia. “Het gaat wel redelijk eigenlijk, maar het kan altijd beter. Ik ben iemand die niet zo snel zegt dat ik goed speel hoor. Ik kan erg balen van onnodige fouten van mezelf. Ik maak in elke wedstrijd fouten en daarom kan ik niet snel tevreden zijn.”

Heerenveen uit

Mattheij was na de uitwedstrijd van Excelsior tegen sc Heerenveen, van anderhalve week geleden, verre van tevreden. “Dat was een enorme domper voor het hele team”, laat hij weten (nog voor de verloren competitiewedstrijd tegen Cambuur). “Het was een complete offday van ons. We wilden wel en gaven ook meer dan honderd procent, maar we hebben daar verdiend verloren. Een aantal mensen om me heen, vonden dat ik goed had gespeeld, maar als we verliezen, dan heb ik nooit het gevoel dat ik goed hebt gespeeld. We hebben het onszelf aangedaan. Ik wil na een verloren wedstrijd eigenlijk niet horen dat ik goed heb gespeeld. Ik baal dan ontzettend van het verlies.”

Beter worden

“Natuurlijk weet ik wanneer ik goed of slecht heb gespeeld, maar ik blijf altijd zoeken naar punten die beter kunnen”, zegt Mattheij. “Ik speel bij Excelsior en dan weet je dat je nog genoeg stappen kunt maken. Misschien eis ik wel teveel van mezelf, maar ik zie dat wel op die manier. Je moet nooit tevreden zijn met wat je doet, omdat je binnen Nederland, maar ook naar het buitenland toe, voor de toekomst, bezig moet zijn met beter worden. Dat is de enige manier om beter te worden.”

Leider

Mattheij kent zichzelf als geen ander. Hij weet dat hij meer leider moet zijn en worden op de positie die hij momenteel bekleedt bij Excelsior. “Ik heb met Sander Fischer een geboren leider naast me staan. Hij kan leidinggeven, maar als de bal aan mijn kant komt, dan zal ik moeten coachen en moeten handelen. Daarin moet ik nog stappen maken. Ook moet ik als een verdediger stoïcijnser en vaster aan de bal worden. Naast het eerdergenoemde moeten de keuzes gewoon beter.”

Concurrentie

Niet alleen Fischer reikt de 22-jarige Mattheij veel aan, ook leert hij veel van Henrico Drost en Kevin van Diermen, die zich op dit moment moeten schikken in een rol als reservespeler. “Met Fischer hebben we het hoofdzakelijk over hoe we het aan willen gaan pakken en hoe we de tegenstander het beste kunnen bespelen”, vertelt een openhartige Mattheij. “Ook sta ik open voor Drost, Van Diermen en andere spelers. Henrico en Kevin lopen al wat langer mee en kennen nog meer de kneepjes van het vak. Ik kan nog zo veel leren. Ik zie hen dan ook niet echt als een concurrent hoor, ook al zijn ze het misschien wel. Ik voel die concurrentie niet. Ik word er niet zenuwachtig van ofzo. Ik weet wat ik zelf kan en als ik laat zien en doe wat ik moet doen, dan ben ik niet bang voor wie dan ook.”

Lovende woorden trainer

De huidige trainer Alfons Groenendijk sprak ergens in oktober van dit jaar in een interview met RTV Rijnmond zeer lovend over Mattheij. Groenendijk zei het volgende: “Ik vind Mattheij een speler met ontzettend veel potentie. Op termijn kan hij uitgroeien tot een hele goede, betrouwbare verdediger op een hoger niveau. Misschien leg ik de lat wat hoog, maar ik geloof echt in hem. Ik heb alle vertrouwen in deze speler en hij staat niet voor niets in de basis.”

“Dat is mooi meegenomen”, reageert Mattheij nuchter. “Ik heb veel respect voor de trainers die heb gehad of nu heb, maar ik denk dat ik ook wel af en toe een lastige jongen kan zijn.” Hoezo lastig? “Als je mij om een mening vraagt, dan zal ik er niet om heen draaien. Ik zal het vaak recht toe recht aan brengen en dat kan soms verkeerd uitpakken. Dan denk ik weleens: ik had het anders moeten zeggen. Maar het zit in me. Ik heb een sterke mening. Ik ben geen betweter hoor, maar mijn mening kan af en toe verkeerd vallen. Of het komt omdat ik een echte Rotterdammer ben? Dat zou kunnen.”

Marinus Dijkhuizen vertrok na een prima seizoen bij Excelsior, Groenendijk kwam. “Veel veranderde er niet”, geeft Mattheij aan. “Elke trainer heeft zijn eigen manier van werken, zo ook deze trainer. Het voelt goed. We spelen een iets andere tactiek, maar echte grote veranderingen zijn er niet doorgevoerd. We willen net als afgelopen seizoen voetballen als het kan en strijden als het moet. Daar heeft hij zeker een inbreng in, maar verder doen we veel hetzelfde als vorig jaar, alleen nu proberen datgene wat we afgelopen seizoen konden brengen te verbeteren.”

Verbeteren

Excelsior lijkt iets offensiever voor de dag te komen dan vorig seizoen. “Dat lijkt inderdaad zo, maar dat komt denk ik meer omdat je weer een seizoen verder bent in de Eredivisie”, zegt Mattheij tegen TjerkstraMedia. “Wat wij vorig jaar lieten zien op het hoogste niveau willen we dit seizoen verbeteren, zoals ik net ook al min of meer aangaf. We kunnen voor mijn gevoel aanvallend (bij balbezit) meer brengen en beter voetballen omdat we dit seizoen verdedigend beter staan en fysiek sterker zijn. Alleen tegen de top-drie zal het anders zijn, want tegen Ajax, Feyenoord of PSV ga je niet negentig minuten druk zetten.”

Kuwas

Veel tegenstanders passen zich aan, aan Excelsior, dat met Brandley Kuwas een gevaarlijke schakel heeft op het middenveld. “Veel clubs stellen zich in op hem. Dat zegt veel. Als Kuwas de bal krijgt dan hoor je het geroezemoes op de tribunes al. De toeschouwers worden enthousiast. Brandley is een goede speler met een geweldige actie. Hij zorgt voorin voor veel dreiging en gevaar. Dat kan hij ook doen, want er staat een sterk blok achter. Wat zo mooi is aan Kuwas, is dat hij vaak de goede dingen doet. Het is een speler die in de komende jaren nog hogere ogen gaat gooien,” aldus Mattheij.

Optie

Jurgen heeft een aflopende verbintenis op Woudestein. Echter, moeten we er wel bij vermelden dat de Kralingse club een eenjarige optie heeft en kan lichten. Mattheij wil graag blijven, maar als er andere opties zijn, dan houdt hij die zeker open. “Het zou mooi zijn als ik een jaar langer kan blijven. Mocht de kans er komen, dan zie ik een stapje hogerop ook wel zitten, maar op dit moment houd ik mij er niet mee bezig hoor. Ik weet echter wel dat ik moet blijven presteren. Verslappen heeft geen zin en zit niet in mijn karakter.”

Van Lochem

Mattheij speelt al sinds 2010 bij Excelsior. “Dit is mijn vijfde seizoen bij de club”, zegt Jurgen, die tot de A1 speelde bij Sparta Rotterdam. “Ik kon daarna kiezen voor de jeugd van PSV of de jeugd/eerste elftal van Excelsior. Ik koos het laatste en achteraf is dat een goede keuze geweest. Ik had en heb nog altijd een geweldig gevoel bij deze club en mede dankzij Marco van Lochem, toentertijd mijn trainer bij de A1, nu Hoofd Opleidingen bij Excelsior, heb ik de stap vanuit de jeugd naar het eerste team kunnen maken. Ik ben hem daar zeer dankbaar voor.”

Seizoen 2013/2014

Het seizoen 2013/2014 werd een belangrijk jaar voor Mattheij. Brak hij definitief door of haakte hij af. “In een slecht jaar waarin we waren gedegradeerd, moest ik geopereerd worden aan de voet. Ik heb een groot deel van het seizoen moeten missen. Ook liep mijn contract in dat jaar af”, zegt de verdediger. “Er was best wel enige twijfel bij mij of Excelsior me wilde behouden, maar gelukkig mocht ik blijven en uiteindelijk kreeg ik tegen Feyenoord de kans. Het was op dat moment niet mogen voor mij, maar moeten. Ik moest mijn kans pakken en gelukkig heb ik die gepakt. Dat is/was heel fijn!”

Wedstrijden spelen

“Door het spelen van wedstrijden leer je meer en meer”, gaat Mattheij verder. “In de wedstrijden moet je laten zien wat je kan. Je wordt dan getest. Ook tijdens de trainingen en naar het kijken van beelden leer je voldoende, maar wedstrijden spelen, op dit niveau, is belangrijk. Ik doe er alles voor om het hoogst haalbare te bereiken. Ik blijf vooral mezelf en blijf keihard trainen. Ik hoop binnen twee of drie jaar hogerop te spelen, maar nogmaals ik heb het in eigen handen. Ik moet laten zien wat ik kan.”

Links

Mattheij speelt zijn wedstrijden voor Excelsior links in het centrum van de verdediging en dat terwijl hij toch echt rechtsbenig is. “In het begin wilde ik ook alleen maar rechts in het centrum staan, maar het maakt mij nu echt niet meer uit hoor. Ik speel al zo lang links in het centrum. In het begin kon ik de bal met links niet eens tien meter wegschieten, maar dat gaat stukken beter”, legt de verdediger lachend uit. “Het is nu wel goed dat ik aan de linkerkant sta, want zo kan ik veel leren van Fischer. Hij is in heel veel dingen verder dan ik ben.”

Realistisch blijven

De Rotterdammer in hart en nieren hoopt dat hij met Excelsior in de tweede seizoenshelft goed kan blijven presteren. “Als je kijkt naar de individuele klasse en kwaliteiten van de spelers kijkt dan zou je meer mogen verwachten van ons”, geeft Mattheij eerlijk aan. “In de eerste seizoenshelft hadden we volgens mij meer punten kunnen, en misschien wel moeten hebben, en daarom moeten we ook realistisch blijven. Handhaving is vooralsnog ons doel. Als we die doelstelling snel bereiken, dan kunnen we verder kijken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *