Berry Smit: ‘Je zit als assistent wel op de praalwagen en niet op de strontkar’

Tekst: TjerkstraMedia
Foto: Orangepics

Berry Smit heeft een druk, maar plezierig leven. Hij is dag en nacht in de weer met zijn club FC Volendam. Zo is Berry assistent-trainer van hoofdtrainer Robert Molenaar, is hij hoofdtrainer van het beloftenteam van FC Volendam en is hij chef Academy van de talentvolle E-tjes en F-jes van het Andere Oranje. Ook mag hij zich trainer/coach van het eerste team van RKAV Volendam noemen.

Smit, die ook nog eens sc-Heerenveen-spits Henk Veerman naar een hoger plan loodste, geniet met volle tuigen van zijn werk en voelt zich bevoorrecht dat hij dit werk mag doen. Al deze werkzaamheden analyserend denken wij dat Smit bij FC Volendam veel in de melk te brokkelen heeft, maar zijn invloed is niet groot”, zegt Smit gekscherend. “Materiaalman Piet Jonk heeft het meeste invloed op de club. Hij is de directeur. Piet bepaalt alles… haha.”

Drukke dagen

Op een regenachtige maandagavond in februari spreken we Berry Smit (42) na wederom een drukke dag. “Ik kom net onder de douche vandaan”, laat hij weten in gesprek met TjerkstraMedia. “Het heeft bijna de hele dag geregend.” Smit stond vele uren op het trainingsveld. “Ik heb eerst twee keer twee uren het eerste team van FC Volendam getraind. Daarna nog anderhalf uur de F-jes. Het zijn drukke dagen, maar ik doe het graag hoor.”

Naast het (assistent) trainerschap bij FC Volendam heeft Smit ook het eerste elftal van de zondagamateurs van RKAV Volendam onder de hoede. “Ze wilden dat team eigenlijk opdoeken, maar ik zag dat niet zitten”, vertelt Smit. “Ik heb ze toen de volgende tip gegeven: Bel me een keer. Misschien kunnen we iets voor elkaar betekenen. Het werken met die jongens geeft veel energie kan ik vertellen. Iedereen komt altijd trainen, de sfeer is geweldig en daarom heb ik er onlangs nog eens twee jaren aan vastgeplakt.”

Een werkweek van een trainer is niet bij te houden geeft Smit aan. “Het zijn vaak lange dagen. Je werkt misschien wel zestig of zeventig uren in de week en dan nog houdt het niet op. Thuis gaat het werk gewoon door. Af en toe spreek je de media, dan ben je analyses aan het maken en soms ben je voetbal aan het kijken, live of op de televisie. Scouting hoort daar ook bij. Af en toe, op de vrijdagavond als we zelf geen wedstrijd hebben, waaien een aantal trainers uit om wedstrijden te gaan kijken van een tegenstander die we binnen een aantal weken gaan treffen in de competitie.”

Hechte staf

De samenwerking met hoofdtrainer/coach Robert Molenaar, assistent Johan Steur, maar ook met de overige stafleden loopt voortreffelijk. “We hebben een hechte staf, die aan het begin van de week een plan maakt richting de aankomende wedstrijd van de vrijdagavond”, legt Smit uit. “Je start zeg maar daar waar je naar toe wilt werken in die week. Het is niet gelijk high-fiven met de opstelling die we in onze hoofden hebben zitten, want er kan in die week nog heel veel gebeuren. Vervolgens voegen we er een stuk van periodisering aan toe. Daarbij proberen we de in de elf tegen elf-partijen op te pakken wat we vroegtijdig in de week besproken hebben. Hoe reageert de tegenstander in wat voor situaties. Wat kunnen we daarmee? Hoe kunnen we dingen bewaken en waar behalen wij onze winst? Daar laten we trainingen op los”.

Assistent

Smit, die tot medio 2018 vastligt bij de FC, voelt zich lekker als assistent-trainer. Hij kan zijn spreekwoordelijke ‘ei’ kwijt in die functie. “Ik doe veel veldtrainingen. Dat komt mede omdat ik ook trainer van Jong FC Volendam ben. Ik vind het mooi om dingen te realiseren die ik graag wil zien. Smit denkt echter nog niet aan het hoofdtrainerschap bij FC Volendam. “Die vraag wordt mij vaker gesteld, maar dan moet ik nog wel één diploma behalen. Ik heb daar op dit moment geen tijd voor en bovendien is de echte drang nog niet aanwezig. De ambitie stijgt wel, misschien over een aantal jaren.”

Het koppel Steur / Smit rook in 2012 al een keer aan het hoofdtrainerschap. “Dat was kort nadat Gert Kruys vroegtijdig moest vertrekken bij de club. Johan en ik namen het toen over. Dat was leuk. Het was voor mij in het prille begin van mijn trainerscarrière”, laat Smit weten. “Een snelle terugkeer als hoofdtrainer zie ik niet snel gebeuren hoor. Met Molenaar aan het roer gaat het goed toch? Mocht ik het ooit samen met Johan over moeten nemen, wat ik voorlopig niet zie gebeuren, dan ben er daar niet bang voor. Op dit moment probeer ik als assistent zoveel mogelijk te leren. Laat ik het zo zeggen: je zit als assistent wel op de praalwagen en niet op de strontkar.”

Leerproces

Smit spreekt van een geweldig leerproces. “De tactiek met Hans de Koning, de speelwijze van FC Volendam van afgelopen seizoen, ligt weliswaar wat dichter bij mij. Het zorgde voor veel spektakel. We scoorden veel doelpunten maar kregen ook te veel doelpunten tegen. Met de nieuwe hoofdtrainer in ons midden proberen we het iets genuanceerder te doen. Een interessant proces. Met zoneverdediging. Die tactiek loonde in het begin van het seizoen. Toen de blessures kwamen, liep het helaas wat terug.”

Niet belonen

In de periode dat een aantal vaste basisklanten kampten met blessures, pakten de jonge spelers het heel goed op. “Jazeker. Complimenten! Veel jonge spelers kwamen, roken aan en leerden onder de druk van het presteren. Dat is positief naar de toekomst toe. Het is wel erg jammer dat je jezelf met al die jonge spelers in een aantal wedstrijden niet hebt beloond. Een aantal duels hadden we kunnen beslissen als we de vier strafschoppen, die we misten, hadden benut. Je speelt gelijk tegen SC Telstar (1-1), FC Oss (1-1) en FC Den Bosch (0-0) en tegen FC Eindhoven verloren we in de slotfase met 1-2. Dan gaan mensen begrijpend lezen. Als je gewoon in die wedstrijden zes punten pakt, dan sta je keurig op de derde positie in de Jupiler League. Dat scheelt toch bij de publieke opinie.”

Tuijp

De publieke opinie vroeg zich ook af waarom Jack Tuijp een aantal wedstrijden niet speelde. “Ik krijg op het dorp veel vragen over het wel of niet meespelen van Jack”, geeft Berry eerlijk aan. “Vorige week tegen Fortuna Sittard (1-0 winst) miste hij twee goede mogelijkheden. Dat heeft te maken met wedstrijdritme. Jack is voor de club een belangrijke schakel. Samen met de andere, van een blessure teruggekeerde, spelers kunnen we in de komende vier maanden veel winst boeken richting de Play-offs. Daar willen we onze huid zo duur mogelijk verkopen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *