Joey Veerman, nuchter groeibriljantje van FC Volendam

Tekst: TjerkstraMedia
Foto: Orangepics

Wat goed is, komt snel. Zeventien jaren jong en dan al hoge ogen gooiend in de hoofdmacht van FC Volendam. Joey Veerman is zijn naam. Het kan voor de middenvelder niet snel genoeg gaan. “Het gaat erg lekker en voel me goed bij deze groep,” geeft Veerman aan in gesprek met TjerkstraMedia.

Veerman, een product van de jeugdopleiding van FC Volendam, stroomde dit seizoen door naar Jong FC Volendam, uitkomend in de Derde Divisie. In de voorbereiding speelde hij verschillende wedstrijden in het eerste elftal en liet hij zien wat hij in zijn mars heeft. In de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo (9 augustus 2016) maakte Veerman zijn competitiedebuut. Hij moest de geblesseerde Kees Kwakman vervangen en deed dat met verve. Na afloop van die wedstrijd kwam naar buiten dat FC Volendam met Joey wilde verlengen.

Witte rook

De onderhandelingen duurden lang, er was een periode van stilte, maar op zondag 30 oktober 2016 kwam er witte rook uit het KRAS-Stadion. Veerman was mondeling akkoord gekomen met FC Volendam over een verbintenis tot medio 2020. “Het heeft lang geduurd, maar ik ben blij dat het eindelijk rond is”, zegt Joey. “We kwamen er in eerste instantie gewoon niet uit. Het aantal jaren was een punt van discussie. De club wilde vijf jaar, maar dat wilden wij niet. Niets ten nadele van FC Volendam, maar ik hoop binnen afzienbare tijd in de Eredivisie actief te zijn. Volgend jaar met FC Volendam, maar als ik twintig jaar of ouder ben wil ik er sowieso spelen of naar het een buitenlandse competitie. Daar ben ik heel eerlijk in.”

Minuten en meters maken

Veerman kan bij FC Volendam nog veel leren. “Ik weet niet of er in de afgelopen periode al belangstelling was voor mij, maar ik was sowieso na dit seizoen niet weggegaan bij FC Volendam. Het is nog veel te vroeg om elders te gaan spelen. Ik zit hier op mijn plek. We hebben een leuke groep. Hier wil ik veel minuten en meters maken.”

Droom

De middenvelder, die het liefst op de zes- of de achtpositie speelt, maakt al een aantal jaren deel uit van de jeugdopleiding van de FC. “Bij de B1 ben ik voor mijn gevoel stappen gaan maken in de Eredivisie. Ik ging scoren en was belangrijk met assists. Ook bij de A1 ging het goed als eerstejaars A-junior in de Eredivisie. Dit seizoen schoof ik door naar het tweede en later het eerste team. Die droom stond al langer op de planning”, lacht Veerman.

“Mijn doel voor de komende jaren bij FC Volendam is het spelen van veel wedstrijden in de Eredivisie. Ik weet dat de club daar op dit moment nog niet speelt, maar als je onze wedstrijden analyseert dan kom je wel snel tot de ontdekking dat we een van de best voetballende ploegen zijn in de Jupiler League. Samen met VVV-Venlo denk ik. We doen niet onder voor veel ploegen en daarom hoop ik dan we snel die stap hogerop kunnen maken,” aldus een ambitieuze Veerman.

Dan moeten de kansen wel worden benut. “Dat klopt zeker”, gaat Veerman verder. “In elke wedstrijd creëren wel zeker zes of zeven grote kansen, die er wel in moeten. Het zit af en toe tegen, maar ik maak me daar geen zorgen over. We moeten rustig zijn, positief blijven en blijven wachten op dat ene moment dat de bal wel goed valt.”

Naar voren

Wat zo mooi is aan het spel van Veerman is dat hij bijna elke bal naar voren spelen. “Ik houd niet van achteruit voetballen”, reageert Joey gelijk. “Dat ben ik, zolang ik maar geen balverlies lijd. Vier van de vijf ballen die ik vooruit speel komen aan. Af en toe wordt er geroepen dat ik op balbezit moet spelen, maar dan wel op mijn manier denk ik dan. Ik ga dat niet veranderen. Het zit vanaf jongs af en aan in mijn systeem. Ik ben een liefhebber van het spelletje. Laat dat maar lekker zo blijven. Ik geniet van elke minuut dat ik mag spelen.”

Kritisch

Veerman, een groeibriljant, blijft kritisch naar zichzelf blijft kijken. “In defensief opzicht kan het beter. Het zit misschien niet helemaal in me, maar ik moet iets meer een balafpakker worden. Als linker- en rechtermiddenvelder, de positie waar ik het meeste rendeer, kan dat nodig zijn.” Joey kan ook uit de voeten op ‘tien’. “Ik kan daar spelen, maar daar ligt niet echt mijn hart. Als een tienspeler moet je iets meer ‘loper’ zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *