Doriano Kortstam: ‘Ik blijf geloven in die kans’

Foto: John Groeneweg (Doriano Kortstam)

Wel uitkomen voor je land, maar geen kans krijgen in de hoofdmacht van je werkgever. Dat is eigenlijk best wel krom. Doriano Kortstam, aanvoerder en verdediger van Jong Roda JC, zit in die situatie. Hij weet eigenlijk niet wat hij ervan moet denken.

Als we vragen hoe het met hem gaat, geeft hij het volgende aan: “Het gaat naar omstandigheden goed”, zegt de centrumverdediger in gesprek met TjerkstraMedia. “Ik maak mijn minuten voor Jong Roda JC, maar hoor eigenlijk een kans te krijgen in het eerste team. Althans dat denk ik en denken ook andere voetbalkenners met mij. Ik wil mijn club of trainer niet de schuld geven hoor, want ik zie ook dat het eerste team dit jaar moet knokken voor lijfsbehoud in de Eredivisie. Daarom kiest de hoofdtrainer vermoedelijk voor ervaring en routine, maar dat gaat wel ten koste van jonge getalenteerde spelers die hongerig zijn en het graag willen laten zien op een hoger podium.”

Situatie

Kortstam, een fysiek sterke verdediger, wil zich tonen aan Nederland. “Ik wil heel graag, maar die kans krijg ik maar niet. Mensen noemen me de ‘moderne Jaap Stam’, en zien blijkbaar dat ik mij goed ontwikkel, maar die kans komt maar niet”, zegt de van Curaçao afkomstige Kortstam. “Het zet me wel aan het denken natuurlijk. Nogmaals ik snap heel goed de situatie waarin Roda JC verkeert, maar vergeet niet dat een belofte of jeugdspeler ook verder wil. Ik ben op een leeftijd dat ik het moet laten zien.”

Barros over zijn pupil

Doriano kwam niet onder ideale omstandigheden binnen bij Jong Roda JC”, neemt belangenbehartiger Carlos Barros het woord even over. “Hij moest vrijwel elke dag drie uur heen en drie uur terug van Rotterdam naar Kerkrade en er waren momenten dat hij wilde opgeven, maar uiteindelijk is hij blijven vechten en geloven. Dat siert de absolute knokker en volhouder die hij is. Mede daardoor is Doriano international geworden en aanvoerder van het belofte-elftal. Iets waar overigens zijn huidige trainer Eric van der Luer ook een enorme bijdrage in heeft gehad.”

“Deze jongen is er echt klaar voor”, vertelt Barros verder. “Hij heeft zijn plafond bij de beloften echt wel bereikt. En de buitenlandse clubs dringen aan. Maar Doriano moet eerst naam voor zichzelf maken in Nederland alvorens hij naar het buitenland vertrekt. Ik geloof ook dat hij voor iedere Jupiler club een versterking is. Ik heb Roda JC ook aangeraden om hem vast te leggen en hem meteen te verhuren aan een Jupiler League, maar ik heb het niet voor het zeggen bij Roda.”

Belangstelling

Kortstam wordt naar verluidt gelinkt aan clubs uit de Schotse league. Ook Nederlandse ploegen (VVV-Venlo, Heerenveen, NAC en Willem II) zien potentie in de verdediger, hebben we vernomen uit de media. “Maar hoe concreet die belangstelling is willen Barros en Kortstam niet vertellen. “We kunnen niet bevestigen noch ontkennen. We houden vooralsnog alle opties open.”

“Ik voel me heel goed bij Roda, werk keihard en speelde afgelopen week drie oefenwedstrijden met Jong Roda JC tegen onder andere Jong AA Gent (0-3 winst), N.E.C. (1-1-gelijk) en Helmond Sport (0-2 winst). Ik ben aanvoerder van het team. Een eer, maar ik voel dat ik klaar ben voor die stap hogerop”, vertelt Kortstam verder. “Ik ben ervan overtuigd dat ik mee kan draaien bij een Jupiler League-club of mogelijk in de Eredivisie. Het blijven spelen in Nederland heeft toch wel mijn voorkeur. Het is, zoals mijn zaakwaarnemer net al zei, belangrijk om speelminuten te maken en vertrouwen te krijgen van de club die mij wil gaan halen. Ik ben 22 jaar, dus ik zal dit jaar een goede keuze moeten maken. Bij Roda is de situatie voor jonge spelers op dit moment niet ideaal en daarom moet ik verder blijven kijken.”

International

Kortstam is international van Curaçao en is daar basisklant. “Dat is het kromme eigenlijk”, gaat de verdediger verder. “Ik speel op de positie van Darryl Lachman, die bij Willem II elke week speelt. Ik speel met Leandro Bacuna, die uitkomt voor Aston Villa en heb Eloy Room, een topkeeper (Vitesse, red.) achter me. Dat is geweldig, maar het is wel raar dat ik nog altijd mijn minuten maak in het beloftenteam van Roda JC.

Bepaalde druk

“Ik moet verder”, zegt de ambitieuze Kortstam. “Ik ben fysiek sterk en voetballend goed genoeg om mee te kunnen op een goed niveau. Nogmaals, het liefste in Nederland. Ik ben zeker niet te groot voor een Eerste Divisieploeg of ploegen die in de Eredivisie strijden voor lijfsbehoud, want daar voetbal je met een bepaalde druk. Dat voel ik bij Roda intern ook hoor. Maar als speler wordt je daar volgens mij alleen sterker van.”

Meedogenloos

Kortstam wordt vergeleken met Jaap Stam. “De moderne Jaap Stam wordt weleens gezegd. Ik ben een sterke verdediger, die zich helemaal vastbijt in de tegenstander. Ik kan meedogenloos zijn en ben een doorzetter. In het normale leven ben ik wel die jongen met dat kleine hartje hoor, laat een lachende Doriano weten.

“Stam speelde centraal, maar ik kan op alle vier posities in de achterhoede uit de voeten”, zegt Kortstam. “Bij Jong speel ik vaak links centraal, de positie die ook Jeremiah St. Juste bekleedt bij sc Heerenveen. Dat vind ik echt een goede speler. Die jongen heeft zich in een vlot tempo enorm goed ontwikkelt bij Heerenveen. Ik vergelijk me wel met hem. Hij heeft de kans, die hij heeft gekregen, met beide handen aangepakt. Ik hoop dat ik die kans ook krijg bij een mooie club. Ik blijf er meer dan honderd procent in geloven, want ik weet wat ik kan. De bondscoach van Curaçao zal toch niet zomaar iemand opstellen in het Nationale team?”

Droom

Kortstam begint te glunderen als we over Curaçao praten. “Het spelen in het Nationale team is een droom die waar is. Het is fijn om af en toe bij elkaar te komen en samen te spelen. Het voelt als een familie. We hebben ons geplaatst voor de Caribbean Cup en voor de Gold Cup.

Het spelen in het Nationale team van Curaçao is voor Kortstam goed voor zijn ontwikkeling. Doriano: “Het geeft me een bepaalde volwassenheid en vertrouwen in eigen kunnen. Dat zal ik straks ook merken als ik de overstap mag maken naar een andere club. Ook de automatismen zullen sneller gaan. Ik zal alsmaar beter worden en me meer en meer ontwikkelen als ik die ene kans krijg. Ik blijf geloven in die kans.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *