Omar El Baad leert bij Cambuur: ‘Een dag niet keihard gewerkt en beter geworden, is een verloren dag’

Voor een club als SC Cambuur is het doodzonde dat ze niet op het hoogste niveau acteren, maar voor jonge talentvolle spelers uit de selectie van de Friese club komen dromen uit. Zij pakken veel speelminuten, doen ervaring op en ontwikkelen zich op een goed podium. Natuurlijk willen al deze spelers ooit uitkomen in de Eredivisie, maar de ruimte die ze momenteel krijgen in de Jupiler League brengt ze een heel eind op weg. Een van de spelers die baat heeft bij dit geleidelijke proces is Omar El Baad. Hij ontwikkelt zich stormachtig onder de vleugels van de trainers Sipke Hulshoff en Arne Slot.

Kansen

“Ik ben heel blij met de kansen die Cambuur mij geeft”, vertelt de 21-jarige centrumverdediger in gesprek met TjerkstraMedia. “Ik speel de laatste tijd bijna alles. Tegen MVV Maastricht (4-0 winst) speelde ik niet, omdat de trainer Matthew Steenvoorden wilde proberen op mijn positie, omdat ik geschorst ben voor het bekertreffen met AZ. Ik ontwikkel me uitstekend, krijg hier vertrouwen en leer ontzettend veel van de mensen om me heen. Ik heb eind vorig jaar mijn contract verlengd tot medio 2019 plus optiejaar.”

Feyenoord

El Baad komt van Feyenoord. “Ik heb van de F tot aan de A’s bij Feyenoord gespeeld. Ik heb daar in de jeugd goede jaren gekend. Elke keer ging ik vrij gemakkelijk door naar de volgende lichting, maar de laatste stap, het aansluiten bij het eerste team, mocht ik niet zetten. Ik kreeg geen nieuw contract van de club”, zegt El Baad. “Het voelde niet echt als een teleurstelling, want je weet dat het niet voor iedereen in je lichting is weggelegd. Meestal krijgen maar een of twee spelers die kans. Ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten.”

Arne Slot

Uit eigen beweging ging Omar trainen en spelen met de A2. “Ik vroeg de trainer of ik daar mee mocht doen om ritme te houden, in de hoop een proefperiode af te dwingen bij een andere club. Ik ben op stage geweest bij PEC Zwolle, N.E.C. Nijmegen en Cambuur. Bij de laatste twee clubs kon ik blijven, maar het gevoel ging meer naar Cambuur”, zegt El Baad. “Ik denk dat ik onder Arne Slot veel kan leren. Hij heeft een goede visie over voetbal. Dat merk ik tijdens de gesprekken, maar ook op het trainingsveld. Hij stimuleert je elke dag weer, om beter te worden. Een dag niet keihard gewerkt, kan betekenen dat je niet beter bent geworden. Je spreekt dan van een verloren dag.”

Omar is lovend over Slot. “Van hem heb ik al zoveel geleerd”, vertelt de verdediger. “Hij reikt je veel aan. Bijvoorbeeld het fanatiek aansluiten bij de middellijn, het op je voorvoeten bewegen zodat je snel kunt anticiperen wanneer de bal ergens tussen valt, het niet getelefoneerd passen als je een pass tussen de linies wil geven. Dat is als je net doet dat je naar rechts past, maar dat je de bal uiteindelijk naar links legt. Een tactisch dwaalspoor zeg maar.

In het plaatje

El Baad sloot na een stageperiode aan bij het beloftenteam van Cambuur onder leiding van Slot. De verdediger, die ook uit de voeten kan als defensieve middenvelder, maakte grote stappen en mocht snel aansluiten bij het eerste team. “In november 2015 mocht ik al debuteren. Ik ben zeer content met de groei die ik heb gemaakt bij Cambuur. Qua fysiek kan het beter, daarom ga ik vaak na de training nog even het krachthonk in”, laat Omar weten. “Verder moet ik werken aan de slimmigheden die je nodig bent als verdediger. Dat leer ik van mijn medespelers en door veel wedstrijden te spelen. Ik pas, volgens de club, in het plaatje hoe de club wil gaan spelen. De club wil graag een voetballende/opbouwende verdediger zien, die hoog op de middellijn kan verdedigen en daarnaast ook de ruimte achter in de rug goed kan bespelen. Ik denk dat ik aardig mijn mannetje sta.”

Podium

Met de hulp van de ervaren krachten en de trainers komt het zeker goed met El Baad. “Van Robbert Schilder kan ik bijvoorbeeld heel veel leren. Hij heeft veel wedstrijden achter zijn naam staan en heeft al veel meegemaakt als voetballer. Daarnaast is het minuten maken en ervaring opdoen op dit podium waar jonge spelers meer kansen krijgen. Het is inderdaad maar de vraag of je die kansen krijgt in de Eredivisie, waar de trainers over het algemeen toch iets terughoudender zijn met het inbrengen van jonge jongens. In de Jupiler League kweek je een goede basis voor jezelf. Je leert erom te knokken. Het is een ander spelletje wat er gespeeld wordt. Veel ploegen zakken vaak ver in. Voor Cambuur, NAC Breda en De Graafschap is dat soms lastig als je weet hoe de Eredivisie was/is.”

Krachtiger

In het hoofd van El Baad zit het allemaal wel snor. De centrale verdediger weet wat hij kan en waar hij naar toe wil werken. “Ik wil een volwaardige vaste basisspeler worden bij Cambuur, wat ik eigenlijk wel een beetje Feyenoord in het klein vind. De achterban is fanatiek en bij de wedstrijden staan ze pal achter de ploeg. Dat is genieten. Daarnaast moet ik krachtiger worden, want ik ben niet heel groot. Een verdediger van mijn lengte 1m78 zie je niet zo snel in Engeland spelen. Ik weet niet of ik nog kan groeien in de lengte, maar aan mijn fysiek kan ik wel iets doen. Als je iets breder bent, oog je vaak iets groter en sterker. Als je dan ook nog goed staat opgesteld en tactisch goed bent onderlegt dan kun je defensief veel oplossen.”

Seizoen

Cambuur heeft in de competitie de stijgende lijn te pakken. Ook gooide de club hoge ogen in het KNVB-Beker toernooi. “Ik denk dat deze selectie bij de Top-drie van de Jupiler League behoren. Deze selectie is bereid om beter worden en heeft daar ook alles voor over. Dat merk je op de trainingen en tijdens de wedstrijden. Ik heb er alle vertrouwen in dat we dit seizoen goed gaan afsluiten. De technische staf heeft het goed voor elkaar. De club zou er goed aan doen het aflopende contract van Hulshoff en Slot te verlengen, echter ligt die beslissing natuurlijk niet bij mij. Deze trainers zitten volledig op één lijn.”

Tekst: TjerkstraMedia
Foto: Orangepics

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *