Dylan de Braal, ouderwetse mandekker en leider van FC Oss

Tekst: TjerkstraMedia
Foto: Orangepics

FC Oss kende een wisselvallig seizoen. De ploeg van de inmiddels ontslagen hoofdtrainer François Gesthuizen scoort veel, maar moet ook veel tegendoelpunten incasseren. Ook in de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur kreeg de Brabantse eerstedivisionist vele goals om de oren. Daags na de 2-7 nederlaag spreken we verdediger Dylan de Braal. “In de eerste helft ging het nog best goed, maar in de tweede helft verliezen een aantal mensen in de ploeg het geloof in een goed resultaat.”

Defensie

De defensie van FC Oss lag in de eerste seizoenshelft onder vuur. Daarna stond het goed, alleen de laatste weken vertoond de verdediging wederom scheuren. “Het is fijn dat we als team veel doelpunten maken, maar de defensie is niet alleen de vier spelers die voor de doelman staan”, zegt De Braal in gesprek met TjerkstraMedia. “Het begint altijd vooraan. De afstemming tussen de voorhoede en het middenveld is nog niet wat het moet zijn.” En dat terwijl FC Oss over een uitstekende selectie beschikt. “We hebben een goede selectie, met goede spelers, maar we zijn nog niet echt een team. Of het iets mentaals is, weet ik niet, maar je merkt soms wel dat de ‘echte’ passie ontbreekt.”

Persoonlijke doelen

Het seizoen van FC Oss lijkt ten einde. “We kunnen niet degraderen en naar boven kijken heeft weinig zin meer, want de Play-offs gaan we niet meer halen. We hebben alleen onze persoonlijke doelen nog. Daar moeten we dan ook voor gaan”, laat de 22-jarige De Braal weten. “We willen dit seizoen over de veertig punten komen en we willen ons als team meer ontwikkelen.” Daarnaast zullen de spelers die een aflopende verbintenis hebben zich willen laten zien in de resterende wedstrijden.

Zo ook Dylan, want hij heeft een aflopend contract bij FC Oss. “Ik heb binnenkort een gesprek met de club”, zegt hij. “Ik ben positief gestemd over een langer verblijf bij deze club. Ik hoop dat ik hier nog een paar jaar kan spelen. Ik heb het uitstekend naar de zin en kan op dit niveau veel speelminuten en ervaring opdoen. Dat is belangrijk voor een relatief jonge speler als ik ben.”

Centrumverdediger

De Braal typeert zichzelf als een sterke rechtsbenige centrumverdediger met leidinggevende capaciteiten. Dylan: “Met mijn 1.94m win ik veel kopduels en kan ik me goed staande houden in de duels. Ook heb ik snelheid om de diepte eruit te halen. Daarnaast eis ik veel van mijn ploeggenoten. Ik probeer ze daar waar nodig scherp en wakker te houden op een positieve manier.”

Valkuil

Voor Dylan kan het scherp houden van medespelers een valkuil zijn voor zijn eigen spel. “Omdat ik mijn medespeler wil helpen en ondersteunen wil dat soms wel ten koste gaan van mijn eigen spel. Ik wil soms rechts lopen, maar ook links lopen, maar dat kan niet. Ik moet wat rustiger en slimmer zijn in de keuzes. Daar valt nog winst uit te behalen voor mij”, laat de student HBO Topsportmanagement weten.

Pech

De Braal kende veel pech in zijn vroege carrière als voetballer. In zijn debuutwedstrijd voor RKC Waalwijk, op 28 september 2014, scheurde hij een kruisband. Dylan was een jaar out. Na mijn terugkeer speelde ik zes of zeven wedstrijden, maar door kleine blessures (hamstringklachten en enkelblessure) bleef ik achter de feiten aanlopen. Ik was in die periode met RKC in gesprek over een contract, maar de situatie was op dat moment niet ideaal. Via een scout van FC Oss ben ik in contact gekomen met FC Oss. Ik was blij met de kans. Ik trainde in de zomermaanden door, want ik wilde ‘keifit zijn.”

Tijdens de eerste oefenwedstrijd van FC Oss tegen Willem II raakte De Braal opnieuw geblesseerd. “Na dertig seconden scheurde ik iets af in mijn kuit. Wederom lag ik er een aantal weken uit. Bij de start van de competitie was ik terug, maar was ik geen basisspeler. Ook wel begrijpelijk, want de trainers hebben met andere spelers ergens naar toe gewerkt”, geeft de uit Den Haag afkomstige verdediger aan. “Gelukkig kon ik later alsnog mijn kans pakken. Ik hoop met een bepaalde ‘winnaarsmentaliteit’ van waarde te kunnen zijn voor deze ploeg. Opgeven is voor mij geen optie namelijk. Ik probeer dan ook het team zo goed mogelijk neer te zetten.”

Focus op FC Oss

Dylan kijkt voorlopig niet verder dan FC Oss. “Verder kijken heeft op dit moment geen zin. Door de blessures in het verleden, blijf ik vooral gefocust op FC Oss en op de speelminuten die ik krijg. Ik ben fit en voel me goed. Ik wil dit seizoen op een waardige manier afsluiten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *