Vraag en antwoord: Peter Bijvelds, algemeen directeur FC Oss

Tekst: TjerkstraMedia CW
Foto: FC Oss/Marcel Bonte

,,Ik kijk met een dubbel gevoel terug naar het afgelopen seizoen. We hebben niet alles uit ons vermogen gehaald”, zegt algemeen directeur van FC Oss, Peter Bijvelds, in gesprek met TjerkstraMedia ClubWatcher. ,,Dat wisten we van tevoren. We wisten dat ons vermogen aan de bal hoger zou liggen, dan op het moment dat we de bal niet zouden hebben.”

,,Dat is afgelopen seizoen ook wel gebleken. We hebben onze kracht wel regelmatig kunnen laten zien, maar onze zwakte hebben we helaas ook te vaak getoond. We moesten het goed maskeren, maar dat is niet gelukt. Er had meer ingezeten, maar het behalen van een vijftiende positie is een redelijk resultaat voor FC Oss. Het is een dubbele realiteit, want het gaat er natuurlijk om dat je alles eruit haalt wat er in zit, en dat had meer kunnen en zelfs moeten zijn. De andere realiteit is echter ook: als je veruit de laagste begroting hebt, dan zal je als club winst moeten boeken, want anders moeten wij waarschijnlijk tevreden blijven met deze positie. We moeten er alles op zetten om in de komende seizoenen dat gat zoveel mogelijk te dichten.”

Hoe wilt u ‘dat gat’ dichten? Er is veel concurrentie van andere betaalde voetbalorganisaties in de regio. Wat is er voor FC Oss mogelijk?

,,Het gaat over het algemeen over resultaten en vinden van geld. We hebben als club de laatste jaren gezamenlijk veel energie gestoken in de omgeving om zodoende meer sponsoren en mensen naar het stadion toe te trekken. Die fysieke omgeving bestaat pas een half jaar. We proberen als FC Oss zijnde elk jaar aantrekkelijk te zijn, ook door de stijl van het voetbal te kiezen. We willen heel graag dat de mensen, waaronder uiteraard spelers bij ons willen horen omdat ze kansen zien voor de toekomst en we een prachtig podium zijn. Uiteindelijk moet ons podium de mogelijkheid zijn tot het verwerven van duidelijk meer budget.”

,,Op een aantal punten hebben we de wind gelukkig goed meegekregen en winnen we fors aan betrokkenheid. Met het binnenhalen van commerciële gelden moeten we een inhaalslag maken en willen we in de toekomst gaan zeggen dat een vijftiende positie geen goed resultaat meer is.”

Afgelopen seizoen werden er veel doelpunten gemaakt in het Frans Heesen Stadion. Ook kreeg de ploeg veel goals tegen. Hoe verklaart u dat?

,,Aan de bal zijn we wel behoorlijk aan het plafond van ons kunnen gekomen, maar in defensief opzicht zijn we er ver van afgebleven. Dat heeft zo zijn redenen. Dat ligt ook aan kwaliteit. In de verdediging ontstond op een gegeven moment een patroon. Je had ook niet steeds het gevoel dat het mis zou gaan, en toch ging het dan vaak plotsklaps bij momenten helemaal mis. Vaak vanuit het niets kreeg de tegenstander de grote kans en een doelpunt, nadat wij net een kans hadden gemist en dat terwijl wij vaak duidelijk beter voetbalden. Het hoeft dus niet uitsluitend te maken te hebben met compact en fysiek verdedigen, maar het heeft ook te maken met gezamenlijk en individueel overzicht in de situatie behouden. Onze nieuwste aanwinst Lion Kaak moet daar komend seizoen een rol in gaan spelen. Ook zijn we nadrukkelijk op zoek naar extra defensief vermogen. Het aantrekken van een rechtercentrale verdediger is een hoge prioriteit.”

Moet dat een ervaren verdediger zijn?

,,Ervaring is heel prettig, maar het hoeft niet persé. Het gaat met name over kwaliteit. Een speler van negentien jaar met die kwaliteit zou ook een optie kunnen zijn voor onze club.”

Is het belangrijk dat die speler een binding heeft met de regio?

,,Dat is altijd meegenomen en blijft altijd overeind staan, maar het is geen must. We werken met een beperkt aantal contractspelers, waarbij het echt puur gaat om kwaliteit. We houden daarom onze ogen en oren altijd goed open. Frenk Keukens is er een goed voorbeeld van. Die jongen komt uit de buurt. Een moderne back met opkomend vermogen maar daarnaast ook vasthoudendheid in de verdedigende duels. Ik houd daar van. Ik ben gecharmeerd van zijn spel en instelling.”

Hoofdtrainer François Gesthuizen moest in maart vertrekken na tegenvallende resultaten. Interim-trainer Klaas Wels nam het roer over. Hoe heeft u die situatie ervaren?

,,Het gegeven feit dat we stopten met François Gesthuizen vind ik een persoonlijke nederlaag. Het voelt als een vervelend besluit, ook omdat we hem al langer kenden. Ik heb gemeend het te moeten doen omdat er uit de basisgroep signalen kwamen dat er iets moest gebeuren. Het valt helemaal uiteen gaven ze aan en dat ervaarde ik helaas ook zo.”

,,De complimenten aan Klaas Wels, want vanaf het moment dat hij het overnam, heb ik een totaal andere groep gezien. Er ontstond een bepaalde dynamiek, trainingsintensiteit en ook de manier hoe mensen met elkaar omgaan veranderde. Klaas heeft dat goed voor elkaar gekregen. Ook kreeg hij het raakvlak terug met de wisselspelers, die zich gewaardeerd voelden en zich vol bleven inzetten. Het seizoen was eigenlijk al klaar voor ons, maar is op een goede, eervolle manier afgesloten.”

Is Klaas Wels een optie om hoofdtrainer te blijven voor aankomend seizoen?

,,Dat is hij zeker. Het zou raar zijn als hij dat niet zou zijn. De woorden die ik net heb aangegeven verklaren dat. Hij zit lang bij de club, is een ervaren man die keihard aan zichzelf heeft gewerkt. Hij heeft ook alle benodigde diploma’s gehaald. De groep die met hem heeft gewerkt, geeft collectief aan dat ze in hem een goede hoofdtrainer zien. De spelers die langer met hem werken zien hem sterk groeien als autoriteit boven en tussen de groep.”

Wanneer wilt u de nieuwe hoofdtrainer presenteren?

,,Binnen nu en twee weken verwacht ik de staf te kunnen presenteren.”

Gert Kruys en Hans de Koning zijn/waren in beeld. Maar die worden het niet. Of zitten we mis?

,,Ik heb behoorlijk wat trainers gesproken. Zo ook Kruys en De Koning, maar beide trainers worden het niet. We hebben goede gesprekken met ze gehad. Het totaalverhaal heeft ons bij Hans de Koning gezamenlijk doen besluiten niet met elkaar in zee te gaan. Hij draagt de club een zeer warm hart toe, want hij kent de club goed en heeft er met ups en downs gewerkt. Hij zal het niet nalaten de club ondersteuning te geven wanneer hij dat kan. Daar ben ik dankbaar voor. Hij heeft toch een mooie loopbaan opgebouwd!”

Wat is de stand van zaken wat betreft de mogelijke verkoop van goalgetter Tom Boere?

,,Voor Tom Boere is er veel belangstelling, zonder dat het zeer concreet is. Er is uit diverse hoeken uit binnen- en buitenland naar hem geïnformeerd. Hij ligt nog een jaar vast bij FC Oss en daarom houd ik op dit moment met alle scenario’s rekening. De interesse in Boere neemt per week toe, dus acht ik de kans niet groot dat hij nog bij ons zal spelen.”

Zijn vertrek levert inkomsten op. En met die inkomsten kunt u de transfermarkt op. Of ziet udat anders?

,,Ik zie dat toch wat anders. Ondanks het verlies van een topspeler zie ik het ook als een goed rapportcijfer voor de club en voor de speler. In de afgelopen jaren hebben we Luuk Koopmans (PSV) en Kevin van Veen (Scunthorpe United FC) verkocht. Uitstekende rapportcijfers die ons aanzien geven en aantrekkelijk maken. Zo zie ik dat ook met Tom Boere.”

Tom Boere speelde afgelopen seizoen een belangrijke rol in de manier van spelen van FC Oss. Het elftal leek in dienst van hem te spelen. Klopt dat volgens u?

,,Daar ben ik het niet mee eens. De andere spelers speelden niet in dienst van Tom. Weet je wat het is: het gaat niet om systemen, maar wij als FC Oss gaan uit van eigen kracht. We willen lef terugzien en op een bepaalde manier druk zetten, op een bepaalde manier vooruit verdedigen, alsmede aanvallen. We willen gebruik maken van de krachten van onze spelers en ons daaraan aanpassen. Daar heeft Tom van geprofiteerd. Het is echt geen toeval dat wij veel doelpunten hebben gemaakt en het is helaas ook geen toeval dat we veel doelpunten tegen kregen. We hebben optimaal gebruik gemaakt van de krachten van Tom. Niets meer en niets minder. Daarbij is het ook zo dat we beschikten over veel creativiteit. De tegenstander was vaak bang om tegen ons te voetballen. Ook clubs die hoger staan dan wij. Er had meer ingezeten, maar voetbal bestaat ook uit verdedigen. Dat verschil was te groot.”

Heeft u de opvolger van Tom Boere al op het oog?

,,Zeker. Ik heb een lijstje met tien potentiële opvolgers. Als Tom blijft dan zal het lijstje niet aan de orde komen. Mocht Tom in een later stadium verkocht worden, dan moeten we dan kijken wat er op dat moment haalbaar is en wie beschikbaar is. Huren kan ook een optie zijn. We moeten het situationeel bekijken. Het is sowieso enorm belangrijk dat een speler qua karakter bij ons past.”

Wilt u naast een mogelijke aanvalsleider, nog andere spelers aantrekken?

,,Er komen nog een aantal amateurspelers naar FC Oss. Dat zal vanaf juli gaan gebeuren. Zoals ik net al aangaf wil ik nog een rechtercentrale verdediger contracteren en mits mogelijk een buitenspeler, maar dat is afhankelijk van het invullen van de staf en het totale plaatje aan geld. Dus onder voorbehoud een buitenspeler.

Wat is de doelstelling van FC Oss voor het nieuwe seizoen?

,,Ik snap deze vraag, maar ik wil daar op dit moment niet echt op ingaan. Laat ik het zo zeggen: Wij moeten een omgeving neerzetten waarbij iedereen alles uit zichzelf haalt, ook collectief, en dan zien we het resultaat wel. Het zou goed zijn als dat op een zo hoog mogelijk niveau op de ranglijst zou zijn. Ik zal in oktober de precieze resultaatdoelstelling gaan formuleren.”

,,Het behalen van de Play-offs zal echter altijd een streven zijn van de club. Een streven is wat anders dan een doelstelling. Daarnaast willen we uiteraard niet degraderen.”

Het is ieder seizoen een komen en gaan van spelers bij clubs uit de Jupiler League. Vindt u dat lastig?

,,Een behoorlijk groot en sterk gedeelte van de selectie blijft aan. Dat is positief. De moeilijkheid, maar ook de gemakkelijkheid voor een club als FC Oss is: Ik weet dat er altijd mensen zijn met een grotere portemonnee dan ik heb. Aan de andere kant weet ik welke portemonnee ik heb. Ik kan altijd met open vizier werken en weet ik, dat als de speler naar ons wil komen en hij een aanbieding krijgt, dat hij ook weet dat het ook de aanbieding is die wij kunnen doen. Dat ze weten dat we niet meer kunnen. We proberen concurrerend te zijn. Het is dan aan de speler. Als ze willen komen, dan zijn ze ook wel gemotiveerd tot op het bot om het laten zien.”

,,Negatief gezien kun je zeggen: Tjonge tjonge… wat heeft FC Oss afgelopen seizoen veel doelpunten tegen gehad en ze zijn maar op plek vijftien geëindigd in de Jupiler League ondanks aardig voetbal. Maar als je er positief naar kijkt, dan kun je ook zeggen: Tjonge tjonge… ze hadden wel bijna de Europees topscorer in huis, en tjonge tjonge… in dat stadion is er veel spektakel en vallen er wel veel doelpunten. Als derde, ze houden wel vijf clubs onder zich, en dat terwijl ze veruit de laagste begroting hebben. Achilles’29 zit er nog wel onder, maar die heeft een stapje terug moeten doen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *