Vraag en antwoord: Paul Penders (algemeen directeur) en Hennie Bastiaans (bestuurslid technische zaken) van MVV Maastricht

Foto: 1963-Pictures

Afgelopen donderdag 22 juni was er een supportersavond bij MVV Maastricht. Paul Penders en Hennie Bastiaans gaven antwoorden op een aantal door de fans van de Jupiler League-club gesteld vragen. TjerkstraMedia ClubWatcher als ClubWatcher heeft een aantal antwoorden er, mede dankzij Trepke B, die aanwezig was bij deze avond, voor u uitgepikt.

Afgelopen seizoen was MVV dichtbij de Eredivisie, maar helaas voor de ploeg van hoofdtrainer Ron Elsen moest de club zijn meerdere erkennen in Roda JC. Daryl Werker, in seizoen 2015-2016 op huurbasis actief in Maastricht, was de maker van het winnende doelpunt in de uitwedstrijd in Kerkrade.

Is MVV klaar voor de Eredivisie?

“Als de spelers er klaar voor zijn, dan moet de club er ook klaar voor zijn. Het voetbal is leidend. De ambitie is binnen een, twee of drie jaar op het hoogste niveau actief te zijn. Dat willen we graag, maar in de sport kun je niets garanderen.”

Gaat de begroting omhoog en hoe staat de club er financieel voor?

“MVV staat in categorie twee. Dat is een grote prestatie, bijna financieel gezond. Voetbalclub MVV is volledig schuldenvrij, nadat het heeft afgelost op een spelersfonds waarin schuldeisers zich hadden verzameld. We hebben geen verplichtingen meer. De club ligt weer op koers en daar zijn we uiteraard erg blij mee. Ondanks de huidige financiële situatie, zal de begroting nagenoeg hetzelfde zijn als vorig jaar.”

Hoeveel seizoenkaarten zijn er tot dusver verkocht?

“Vorig jaar rond deze tijd stond de teller op duizend kaarten. Op dit moment staat de teller op 1370. Een geweldig teken. We hopen dat deze trend doorzet. Voor de club heel belangrijk.”

Opnieuw krijgen de clubs er in de Jupiler League een beloftenteam bij. Wat heeft de club daaraan gedaan?

“Dat is een heel traject geweest met de eredivisieclubs en de Jupiler League-clubs. Het minimaliseren van de beloftenteams was de inzet van de Jupiler League-clubs. Naast een flink eisenpakket wat betreft de beloftenteams, wilden we een versterkte promotie-degradatieregeling in de Jupiler League en een betere verdeling van de tv-rechten. We wilden de competitie eigenlijk naar zestien clubs terugbrengen, maar het was eigenlijk mosterd na de maaltijd. Het was de bedoeling om af te bouwen tot 2022, maar dat is voor niks geweest. Komende dinsdag is er een overleg bij de KNVB. Dan komt dit punt opnieuw op de agenda.”

Hennie Bastiaans blikt, als bestuurslid technisch zaken van MVV, terug op het afgelopen seizoen in sportief opzicht. Ook kijkt hij vooruit naar een nieuw seizoen.

“We hebben een moeilijke start gehad. Kort voor de start van de competitie zaten we nog zonder keeper. Nick Kuipers had een jaar niet gespeeld en Leroy Labylle kwam terug van een gebroken been. Ook Steven Pereira was gekwetst met een gekneusde teen. We zijn langzaam opgeklommen en hebben ons goed ontwikkeld in de eerste helft van het seizoen. Daar ben ik tevreden over.”

“Ook kregen we meer financiële armslag. Dat resulteerde in het feit dat we Labylle hebben kunnen vastleggen. Ook konden we het contract van Pieter Nys openbreken en kreeg Dyon Gijzen een contract. We hebben stappen kunnen maken. Zelfs een derde doelman konden we aantrekken. We waren heel blij dat we Senne Vits (hij kwam van Standard Luik) erbij konden krijgen. Met twee keepers de nacompetitie ingaan kon eigenlijk niet. Als we kijken naar het puntenaantal in het tweede deel van de competitie, dan kunnen we stellen dat de tweede helft aanmerkelijk minder was dan de eerste helft.”

Hoe verklaart u dat?

“Je merkt bij een aantal jongens toch dat ze na een aantal wedstrijden te maken krijgen met een terugslag. Dat is één. Tweede feit is dat veel ballen in de eerste seizoenshelft binnenkant paal het doel invlogen, in de tweede seizoenshelft vlogen ze buitenkant paal uit het doel. We hadden te weinig scorend vermogen om de wedstrijd te beslissen. Je beland dan constant in een soort van angstsyndroom, een soort van onzekerheid. Na een vroege voorsprong van 1-0 moet je gewoon zorgen dat die 2-0 komt. Dat is ons een aantal keren niet gelukt.”

“Gelet op de verdediging mag ik zeggen dat we het met 47 tegengoals goed gedaan hebben. Dat is voor deze club een prima prestatie. We hebben jaren meegemaakt dat we zestig goals tegen kregen, maar aan de voorkant scoorden we te weinig. Dan wordt het lastig om een wedstrijd te winnen. We wonnen wel een paar keer met 1-0 of 2-1, maar een heel seizoen houdt je dat niet vol.”

Gaan er nog spelers vertrekken?

“Dat kun je nooit zeggen. Jordy Croux vertrok vorig jaar in de laatste uren voor de transferdeadline. Ik krijg elke dag wel smsjes of mails over interesse voor spelers van MVV, maar daar moeten we niet wakker van liggen. We hebben concrete afspraken in contracten van spelers dus geen paniek. Alles wat er binnenkomt is nu echt winst voor MVV omdat het spelersfonds verleden tijd is.

“Maatschappelijk zijn we bezig. Het eerste elftal moet het uitgangsbord worden voor de stad. We moeten daarnaast zorgen dat het budget omhoog gaat. Ook de randvoorwaarden wat betreft trainingsfaciliteiten, coaches, stabiliteitstrainingen, krachttrainingen moeten steeds meer op een hoger niveau komen.

“Fuat Usta komt de trainersstaf versterken. Hij gaat de hoogste trainingscursus doen in Nederland. Hij pakt MVV als stageclub. We kunnen dan ook tijdelijk gebruik maken van zijn netwerk en kunde. Hij was nog assistent van het Nationale team van Turkije.”

Het spelersbudget gaat omhoog. Is dat correct?

“Ik heb de ambitie dat het binnen twee jaar wordt verhoogd naar een miljoen euro. Daar willen we voor gaan middels tal van activiteiten. Ik denk dat we dit seizoen uitkomen op 820.000-850.000 euro, een verhoging van dertig procent. Hierdoor hebben we Dean Koolhof ook kunnen strikken, die twee jaar geleden niet haalbaar was voor ons.”

Hoe zit het met de samenwerking met KRC Genk en Arsenal?

“De samenwerking is er nog steeds met zowel Genk als Arsenal. Je moet altijd kijken wie er komt en wie voldoet. Van Arsenal voldeed een wel, de andere niet. Vorig jaar hebben we van Genk geen speler gehad. Komend seizoen willen we wel twee of drie spelers hebben. We hebben al een aantal namen neergelegd bij die club. Volgens week zit Ron Elsen in Genk. Het contact is sterk. Andries Jonker heeft problemen genoeg bij Wolfsburg, dus dat gaat ‘em niet worden (met een knipoog).”

Komen er nog een aantal nieuwe spelers naar MVV?

“Er speelt nog niets concreet, maar we zijn wel met het team bezig. Vier posities hebben de hoogste prioriteit. Er zijn gesprekken gevoerd. We willen ons versterken met een keeper, een centrumverdediger, een rechtsbuiten en een spits. Echte prioriteiten voor ons!

Is Kelechi Nwakali een optie voor MVV?

“Ik heb vorige week met zijn adviseur Nwankwo Kanu, ex-spits van Ajax, gesproken over Kelechi, maar hij moet nu terug naar Arsenal. Ze hebben een veertigtal spelers die verhuurd mogen/moeten worden. Die gaan nog een tour maken naar Australië, Peking en Shangai en spelen dan bijvoorbeeld tegen Bayern München. De vraag is of Kelechi dan mee gaat. Na die trip zal Arsenal gaan selecteren. We willen graag een aantal spelers, maar het is nog afwachten. We hebben complimenten ontvangen van Arsenal voor de financiële zorg en de opvang. Ook zij hebben gezien dat Kelechi (foto) stappen heeft gemaakt in zijn ontwikkeling, maar die qua fysiek en scorend vermogen nog volwassener kan worden.”

Tom Daemen zou in beeld zijn. Wat is de stand van zaken?

“We praten met veel spelers. Ook met Tom. Ook zijn we bezig met een centrale verdediger. Ik ga geen namen noemen. We willen niet dat hij door andere loerende clubs wordt weggekaapt. Wat betreft Tom kunnen we aangeven dat hij gezien zijn leeftijd zijn maatschappelijke carrière heel belangrijk is. Hij kan een belangrijke speler voor in de kleedkamer zijn. Maar goed op dit moment liggen de prioriteiten op vier andere posities. Dat hebben we Tom ook gezegd.”

Komt keeper Bo Geens terug?

“We hebben met Lokeren geschakeld, maar die vragen een belachelijke transfersom. Daar doen we niet aan mee. Bo wil graag terugkomen, met nog een jaar voor de boeg zal dat lastig worden. Geens blijft in beeld, maar in deze fase gaat het niet lukken. Wij betalen nog altijd geen transfersommen, dus het zal van Lokeren of Geens zelf af moeten komen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *